SS-EN 13374 Standard för Temporära skyddsräckessystem
SS-EN 13374 Temporära skyddsräckessystem är en europeisk standard som specificerar säkerhetskrav för temporära skyddsräckessystem som används i byggbranschen för att förhindra fall från höjder. Här kommer en sammanfattning av de viktigaste aspekterna av denna förordning och hur HAKIs produkter uppfyller dessa krav.
Omfattning och syfte
SS-EN 13374 ger tekniska riktlinjer för design, provning och installation av temporära skyddsräckessystem, vilket säkerställer att de kan skydda arbetare från fall vid valvkanten under bygg- eller underhållsarbete. Standarden omfattar system som används på plana eller lutande ytor på till exempel tak eller ställningar.
Klassificering av SS-EN 13374
Skyddsräcken som specificeras i denna standard delas in i tre olika klasser beroende på lutning och höjdskillnad, det vill säga vinkeln på arbetsytan från horisontalplanet och den möjliga fallhöjden.
- Klass A får användas om vinkeln är mindre än 10°.
- Klass B får användas om vinkeln är mindre än:
- 30° utan begränsning av fallhöjden, eller
- 60° och fallhöjden är mindre än 2 m.
- Klass C får användas om vinkeln ligger mellan:
- 30° och 45° oberoende av fallhöjden, eller
- 45° och 60° och fallhöjden är mindre än 5 m.
Om vinkeln är mer än 60° eller mer än 45° och fallhöjden är mer än 5 m, är skyddsräcket inte lämpligt att användas som skydd.
Krav på utformning och provning
SS-EN 13374 specificerar omfattande provningar av systemen. Dessa provningar säkerställer att systemen kan motstå belastningar vinkelrätt, parallellt, horisontellt och vertikalt mot systemet. Provningsmetoderna inkluderar:
- Belastningstest: För att säkerställa att systemet kan hantera både statiska och dynamiska krafter.
- Slagprovning: För att fastställa systemets förmåga att absorbera stötar från en fallande person eller ett fallande föremål.
- Böjprovning: För att mäta hur mycket systemet böjer sig under belastning.
HAKIs fallskyddsprodukter har designats och testats för att uppfylla kraven i SS-EN 13374 och är konstruerade för att ge säkra och pålitliga lösningar till stomkonstruktioner av armerad betong, stål och trä. I HAKIs infoblad och produktetiketter beskrivs de möjliga lösningarna och vilka klasser respektive produkt uppfyller.
Räckesnät
HAKI erbjuder ett brett sortiment av platta och vinklade, pulverlackerade räckesnätspaneler i stål som uppfyller SS-EN 13374-standarden. Det finns ett stort utbud av paneler i standard halvlängd (1300 mm), full längd (2600 mm) och överdelspaneler i samma längder, vilket ger en stor flexibilitet för platsspecifika behov och krav. HAKIs räckesnätspaneler uppfyller kriterierna för SS-EN13374 klass A, men Räckesnät Mk2 90° 2600 har även testats för klass B genom svingtest med sandsäck (låg dynamisk belastning) och klass C genom cylindertest (högdynamiskt test).
I linje med riktlinjerna i SS-EN 13374-A tillhandahåller HAKI även trappräckesnät, en smart lösning för temporära skyddsräckessystem på byggtrappor och uppfyller kraven för säkerhet och standard.
Komponenter
Räckesnätsystemets tillhörande komponenter är också testade för att uppfylla SS-EN 13374 klass A, där det är tillämpligt, för infästning i stomme av armerad betong, stålstomme och trästomme. Komponenterna är testade för statiska laster.
Komponenter för borrning: Med dessa komponenter säkrar man räckesnätsystemet genom att borra stolpförankringen direkt in i underlaget som bas för kantskyddet.
Komponenter för fastspänning: Dessa installeras utan behov av borrning, genom att spänna fast systemet på underlaget, oftast balkar eller spont.
Kompressionsstolpe
Systemet med kompressionsstolpar, som är idealiska för användning på betongstommar, skiljer sig från ovan installationer på grund av ökade vindlaster som uppstår när man installerar flera räckesnätspaneler på höjden.
De installeras med hjälp av HAKIs V-Kompressionsstolpe och liknar de med bultade fästen men använder en snabbare infästningsmetod utan behov av verktyg där stolparna säkras av friktionen som uppstår mellan betonggolv och bjälklag. Kompressionsstolpar har visuella indikatorer som markerar när stolparna är låsta och säkrade och därefter kan räckesnätspanelerna installeras på kompressionsstolpen.
Paneler i olika höjder kan användas och alla tillhörande justerbara hållare har testats för att uppfylla SS-EN13374 klass A.