Internationella Arbetsmiljödagen – arbetsplatsolyckor på byggarbetsplatser

Det är tyvärr fortsatt vanligt förekommande med olyckor och dödsfall på byggarbetsplatser. Enligt statistik från Arbetsmiljöverket så ökade antalet anmälda arbetsplatsolyckor med sjukfrånvaro (orsakat av arbete på byggnadsställningar) under 2022. 
I snitt sker det också omkring 1 dödsfall per år orsakat av arbete vid en byggnadsställning och tittar man på arbetsplatsolyckor i byggbranschen överlag är siffran ännu högre. 

På HAKI har vi som mål att aldrig kompromissa med säkerheten och vårt mål är att skapa byggnadsställningar som är utvecklade för att ge maximal säkerhet i alla lägen. Vi är också en långsiktig partner till våra kunder och bidrar med rådgivning, expertis och teknisk support för att i slutändan skapa så säkra arbetsplatser som möjligt för de byggarbetare som ska använda våra produkter. Därför är säkerheten vid byggarbetsplatser något vi ser som mycket viktigt och idag på Internationella Arbetsmiljödagen vill vi ta tillfället att belysa denna viktiga fråga. 

Under 2022 arrangerade vi en mötesplats med namnet ScandSafety. Där samlade vi företag från branschen, berörda myndigheter, fack- och branschorganisationer samt akademi för att diskutera orsakerna till att olyckor uppstår och hur man motverkar dessa. En gemensam slutsats var att det inte finns någon enkel väg mot en nollvision och sällan en ensam orsak till att en olycka sker. Dock kunde vi konstatera att det finns tre huvudområden där vi framöver tillsammans inom branschen kan göra skillnad och försöka skapa förändring: 

Bättre kommunikation och samordning genom hela byggprocessen


En byggprocess och byggarbetsplats idag är en komplex miljö med många inblandade aktörer och den gemensamma nämnaren tidspress. Sist in -  och ofta för sent - i processen kommer byggställningen med kort ledtid för förberedelser och planering. Bättre kommunikation mellan olika aktörer, en gemensam målbild kring säkerhet, samt en större förståelse för att hanteringen av ställningsfasen i ett projekt kräver både tid och planering kan minska riskerna. 

Seriösa aktörer som sätter säkerhet och hållbarhet först bör värderas högre i upphandling och inköp


Många ställningsföretag lägger stora resurser på att tillhandahålla produkter och tjänster med fokus på säkerhets och hållbarhet. En gemensam bild är dock att detta sällan gynnas i upphandlingar och inköp. Här krävs en förändring där det ska löna sig att erbjuda en hög säkerhets- och hållbarhetsnivå och detta bör värderas högre i urvalet av leverantörer.

Fortsatt utbildning i och respekt för de säkerhetsföreskrifter som finns


Flertalet misstag beror tyvärr på individen som exempelvis väljer att inte koppla på sin säkerhetslina eller tänker “jag ska bara” och därmed tar en onödig risk. Det är viktigt att fortsätta utbilda personal inom branschen och att påminna om varför säkerheten är viktig. Lång erfarenhet till trots är det lätt att göra misstag om man börjar tumma på de säkerhetsföreskrifter som finns. Stress på grund av orimliga ledtider kan vara en bidragande faktor till att olyckor som inte borde ske trots att ett gediget arbetsmiljöarbete lagts ned, ändå sker.

Säkerhet på arbetsplatsen är en gemensam ansträngning som kräver engagemang från alla parter. Vi måste se till att alla som arbetar inom byggbranschen har rätt utbildning, erfarenhet och utrustning för att kunna utföra sitt jobb på ett säkert sätt. Dessutom är det viktigt att ha rutiner och processer på plats för att förebygga olyckor och att kontinuerligt utvärdera och förbättra säkerheten och arbetsmiljön, säger Thomas Schüller, VD på HAKI.

Vi har alla olika roller och ansvar i byggnadsprocessen och vikten av säkerhet väger lika tungt oavsett vilken position man har eller vilken plats man befinner sig på. Tillsammans kan vi arbeta för att minska antalet arbetsplatsolyckor och sikta mot en mer säker och hållbar bransch för alla involverade - en bransch där alla får komma hem från jobbet!